Wanneperveen

NATUURlijk de moeite waard!

Activiteiten en evenementen

Wanneperveen is een bruisend dorp. Er worden regelmatig activiteiten en evenementen georganiseerd. 

Kijk maar eens op onze volledige evenementenkalender.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Activiteiten en evenementen aanmelden?

Organiseer je ook een evenement of activiteit? Meld deze dan GRATIS aan! Dat kan via de rode knop 'nieuw agenda item' onderaan deze tekst. Je moet wel eerst even een account aanmaken. De websitebeheerder zal je dan machtigen voor de agenda.

Nieuw agenda item maken

 

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws!

Heb je een nieuwtje, een tip, of een idee? Geef dit dan door aan de redactie via deze link. Wij zullen de informatie op wanneperveen.nl plaatsen.

Logo Dorpsbelang Wanneperveen

Natuur in overvloedBeeldbank MarketingOost Egbert Beens Boswachter WaterReijk.jpg

Prachtige natuur in eigen land! Wanneperveen ligt te midden in het grootste laagveenmoeras van West-Europa: Het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Water en land wisselen elkaar af. Je vindt hier plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Het gebied biedt leefruimte aan allerlei soorten planten en dieren en is een oase van rust en ruimte. Zeldzame dieren zoals de grote vuurvlinder, de otter en de zwarte stern voelen zich hier thuis. Ook groeien er bijzondere planten als moeraswolfsmelk, parnassia, groenknolorchis. Uniek voor De Wieden is het zeldzame trilveen. De Wieden is een cultuurlandschap. De mens heeft het landschap gevormd door turfwinning. Vandaag zie je nog steeds hoe vervoer over water plaatsvindt. Koeien glijden over het water naar hun nieuwe weiland en riet bestemd voor daken ligt hoog opgestapeld op platte boten. Nationaal Park De Weerribben is in 1992 ingesteld. In 2009 is het naastgelegen natuurgebied De Wieden hieraan toegevoegd. Samen vormen zij een Nationaal Park van ruim 10.000 hectare. De Weerribben (het noordelijke gedeelte) is in eigendom van en in beheer bij Staatsbosbeheer en de Wieden (het zuidelijke gedeelte) is in eigendom van en in beheer bij Natuurmonumenten

DSC00521

Eendenkooien 

Natuurmonumenten beheert vier eendenkooien in De Wieden. Een daarvan is gelegen nabij het Kiersche Wijde (ten zuiden van Wanneperveen). De eenden die hier gevangen werden, werden vroeger gebruikt voor consumptie. Momenteel worden de eendenkooien alleen nog gebruikt voor het ringen van vogels en als excursiekooi. De cultuurhistorische waarde is een belangrijke reden om de eendenkooien in stand te houden, maar de eendenkooien hebben ook een grote aantrekkingskracht op diverse vogelsoorten. Zelfs de otter brengt wel eens een bezoekje. Wil je zelf eens een kijkje nemen in een eendenkooi? Ga dan mee met een excursie van Natuurmonumenten. Ook privé-excursies behoren tot de mogelijkheden.

Aalscholverkolonie 

Uitkijktoren Wanneperveen

De aalscholverkolonie in Wanneperveen is de oudste kolonie van Nederland en is gelegen aan de Westelijke Schutsloot in Wanneperveen. In de observatiehut waan je jezelf in een totaal andere wereld. De vogels zijn tijdens het broedseizoen druk bezig met het aan- en afvoeren van nestmateriaal. In de bomen zitten de zwarte vogels in hun karakteristieke houding de vleugels te drogen. Vanachter de kijkschermen is goed te zien hoe de ouders hun jongen voeren. De aalscholverkolonie is alleen via het water te bereiken. Wil je eens een kijkje nemen in de Aalscholverkolonie? Ga dan mee met een (vaar)excursie van Natuurmonumenten. Ook privé-excursies behoren tot de mogelijkheden. 

Paradijs voor vogelaars 

7247 2833

Een leek of doorgewinterde vogelaar? Iedereen kan genieten van de mooie observatieplekken en uitkijktorens in de nabije omgeving van Wanneperveen. Langs het Kiersche Wijdepad (een wandelroute) vind je maar liefst twee observatieschermen. Nabij het dorp Wanneperveen bevindt zich een uitkijktoren. Hier kijk je uit over 'het Eiland van Westerhof'. Deze van oudsher in gebruik zijnde veenweidepolder is omgezet in beweide graslanden met trekgaten. Door de afwisseling van open water met verschillende dieptes en verlandingsstadia komen hier gedurende alle seizoenen verschillende soorten doortrekkende, foeragerende en broedende vogels voor. Voorbeelden zijn de Visarend, de grauwe de bruine en de blauwe Kiekendief, de Wulp, de Watersnip, de Purperreiger, de grote Zilverreiger, de Lepelaar, de Zwarte Stern, de Roerdomp, de kolgans en de grauwe gans.